5:37 PM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  وقتی تن " آدام اسمیت " در گور می لرزد !

آیا با نفی واژه " شاخص فلاکت " یا حذف آن توسط مسوولان محترم یا حتی اگر جناب دکتر حدادعادل در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی واژه دیگری را بجای آن اختراع کند فلاکت مردم استان کرمانشاه کم می شود ؟ روزگاری جناب گالیله به حکام آن زمان گفته بود : حالا شما من را بکشید اما بدانید زمین از حرکت خود به دور خورشید باز نمی ایستد.

 اخبار عمومی
ساعت کاری ادارات از اول مهر تا پایان سال تغییر کرد
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: جنگ با ایران در مرحله پایانی قرار دارد
واکنش عضو کمیسیون امنیت به سامانه «علاج»: نباید مردم را به جاسوسی علیه هم دعوت کرد
معاون مراسم و تشریفات دفتر رئیس جمهور: پزشکیان یک خط قرمز برای خودش دارد و آن این است که دعوا نشود و اختلاف ایجاد نشود.
علم‌الهدی: دستگاه قضایی و امنیتی جلوی ورود دختر بی‌حجاب به دانشگاه را بگیرند
قالیباف: دورانی که اف-۳۵ و اف-۱۵ها هدف قرار می‌گیرند، آغاز شده است
مخبر: آنان که دیروز همراه نبودند، امروز با آغوشی گشوده به صف ملت پیوسته‌اند س
طعنه زیدآبادی به چمران: اگر شوراها برای مردم آب نداشته، برای او نان داشته است
انهدام چهارمین پهپاد MQ-۱ آمریکا بر فراز تنگه هرمز توسط سپاه
پشت پرده تغییر شعارهای شبانه/ محسن هاشمی: دیگر نمی‌شود نام این جریان را فقط «انقلابی» گذاشت
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: حجاب را جرم‌انگاری نکنیم، اکثریت بانوانِ بدون حجاب، لجاجتی با نظام ندارند/ مردم تلویزیون را کنار گذاشته‌اند!
ظریف: در صحنه واقعیت موفق بودیم اما در روایت بازنده شدیم
پشت پرده استیضاح وزیر اقتصاد
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا؛ جنگ علیه ایران ادامه ندارد
اعلام صریح فرمانده فراجا؛ علیرضا بیرانوند از اول مهر سرباز می‌شود
درگیری کیهان و معاون پزشکیان بر سر حجاب
شکایت بنیاد آیت‌الله رئیسی از کارشناسی که گفته بود اقتصاد را با انیمیشن های ۳ دقیقه ای به او یاد می دادند
حسام الدین آشنا درباره دکترین بازدارندگی: با این همه نفوذ، آیا می توانیم تا «روز تست»، همه چیز را پنهان و امن نگه داریم؟
اتهام های حسین شریعتمداری علیه دو رئیس جمهور سابق کشور
کارت زرد مجلس به وزیر ارتباطات؛ خدا وکیلی به خاطر آنتن‌دهی بود یا اتصال اینترنت؟!
معاون اول رئیس‌جمهور: مبلغ کالابرگ به‌زودی افزایش می‌یابد
کنایه عراقچی به «راه‌حل خلاقانه» آمریکا؛ جدی می‌فرمایید؟!
صفارهرندی: با حفظ اصول می‌توانیم تاکتیک‌های خود را تغییر دهیم/ احزاب بی‌تابلو بلای جان جامعه هستند/ با شرایط جدیدی مواجه هستیم
سفر هیات ستاد کل به قطر برای پیگیری 3 خلبان ایرانی / تفاهم ایران و عمان درباره تنگه هرمز ثبت بین المللی می شود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: ما بمب اتم نمی سازیم اما اگر حمله کنید تمامی مراکز هسته ای شما را خواهیم زد
کیهان از عراقچی عصبانی شد: چرا می‌گویی اسرائیل، آمریکا را فریب داد؟
مهاجری: جبلی واقعاً آدم چندان توانمندی در حوزه خبر نبوده؛ در میان مدیران صداوسیما یک مدیر درجه سه بود/ تقریبا محال است کسی علاقمند به ابقای جبلی باشد
نایب رئیس مجلس: شیطنت‌های آمریکا حداقل ۶۳ روز دیگر ادامه خواهد داشت/ باید آمریکا را محاصره کنیم
قرارگاه پدافند: تجهیزات جدید مستقر شدند/ آمادگی کامل برای پاسخ به تهدیدات
ادعای ترامپ: بزرگترین حمله در راه است!
مجید مجیدی: عده‌ای اسلام را به گروگان گرفته‌اند
معاون پزشکیان: شرایط اقتصادی خوب نیست؛ مجبوریم پول چاپ کنیم/ از روز اول به ما فرصت اصلاح داده نشد
محسنی اژه‌ای: اگر بخواهند دوباره در داخل آشوب راه بیندازند پاسخ ما قاطع‌تر از همه دوره‌‍‌های گذشته خواهد بود
قالیباف به ادعاهای وزیر خزانه‌داری آمریکا پاسخ داد: «ای دروغگو!»
چه کسی جانشین جبلی در صداوسیما می شود؟
حزب «عهد ایران» رسما آغاز به کار کرد
معاون سیاسی وزیر کشور: دولت با "طرح نفوذ" مخالف است
اعلام موجودیت «مجمع نمایندگان ملت مبعوث» در مجلس
هشدار حسین شریعتمداری به قالیباف نسبت به همسویی با جریانات غربگرا
تغییر نام یک خیابان در تهران به اسم اکبر عبدی
 گفتــگو
انتقاد معاون پزشکیان از تندروها؛ نفی مذاکره همراه بالا بردن انتظارات اقتصادی در شرایط جنگی تناقض است/ صداوسیما در جنگ هم هدفش تقویت گفتمانی اقلیت است
باجناق رهبر شهید: غذا اشکنه کشک بود / سفر خانوادگی با آیت الله خامنه ای در نوروز 56 و دیدار با پدر خاتمی
قالیباف: یک ساعت بعد از بمباران متوجه شهادت آقا شدیم / اول قرار شد 8 صبح فردا خبر شهادت اعلام شود اما بعد از گفتگو با شهید لاریجانی، در سحر اعلام شد
گفت‌وگو با ماشاءالله شمس‌الواعظین / تندروها و سرنوشت مذاکرات
آینده سیاسی مسعود پزشکیان به روایت جلایی پور/ طبق نظر سنجی‌ها هفتاد درصد مردم طالب پایان عزتمندانه جنگ هستند
حقیقت پور: نگاه آخرالزمانی تندروها قابل قبول نیست/ به خاطر نگاه غلط آن‌ها کشور روزانه ۵۰۰ میلیون دلار آسیب می‌بیند
حمیدرضا جلایی پور: تندروها می‌خواهند رهبری را مصادره کنند/ آنها توجه ندارند جمهوری اسلامی، حکومت نود میلیون ایرانی هم هست
سعید لیلاز: ایران برای آمریکا لقمه‌ای سخت و گلوگیر است / لاریجانی در مهرماه می دانست جنگ خواهد شد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
راهکار محمد سلامتی برای خروج از بحران تن دادن به تغییرات کلی مانند تغییر موضع در قانون کار و حق رأی زنان در گذشته

کد مطلب 35430           تاریخ ارسال : 1405/05/03                         نسخه چاپی
مسئله صداوسیما، پاسخگویی است

یکی از بنیادی‌ترین دستاوردهای حکمرانی مدرن، پیوند میان منابع عمومی و پاسخگویی عمومی است. دولت‌ها از آنجا که از مالیات و منابع شهروندان استفاده می‌کنند، ناگزیرند درباره تصمیم‌ها، عملکرد و نتایج سیاست‌های خود توضیح دهند.


همین منطق، درباره همه نهادهایی که از بودجه عمومی ارتزاق می‌کنند نیز صادق است. هرجا این پیوند تضعیف شود، مسئله فقط ناکارآمدی نیست؛ مشروعیت آن نهاد نیز به تدریج فرسوده می‌شود. به همین دلیل، مسئله اصلی صداوسیما را نباید صرفاً در کیفیت برنامه‌ها، تعداد مخاطبان یا رقابت با شبکه‌های اجتماعی جست‌وجو کرد. ریشه مسئله، گسست میان «بودجه عمومی» و «پاسخگویی عمومی» است.

در همه الگوهای شناخته‌شده رسانه‌های عمومی، میان منبع تأمین مالی و دامنه پاسخگویی رابطه‌ای مستقیم برقرار است. رسانه‌ای که از منابع عمومی استفاده می‌کند، موظف است همه شهروندان را مخاطب خود بداند، تکثر جامعه را بازتاب دهد و در برابر افکار عمومی پاسخگو باشد. مشروعیت چنین رسانه‌ای نه از انحصار، بلکه از اعتماد عمومی سرچشمه می‌گیرد؛ اعتمادی که تنها از مسیر استقلال حرفه‌ای، شفافیت و امکان نقد به دست می‌آید.

دقیقاً از همین نقطه است که مسئله صداوسیما آغاز می‌شود. این سازمان نه رسانه‌ای دولتی به معنای متعارف است که دولت منتخب مردم مسئول عملکرد آن باشد، نه رسانه‌ای عمومی است که شهروندان و نهادهای مدنی بتوانند بر سیاست‌های آن اثر بگذارند و نه رسانه‌ای خصوصی است که بقای آن به رضایت مخاطب وابسته باشد. نتیجه چنین وضعیتی، حذف هم‌زمان دو سازوکار بنیادین اصلاح، یعنی رقابت و پاسخگویی است. نهادی که نه رقیب مؤثر دارد و نه در برابر ذی‌نفعان اصلی خود پاسخگوست، به تدریج از منطق رسانه فاصله می‌گیرد و به منطق حفظ یک نظم گفتمانی نزدیک می‌شود.

از همین‌رو، تناقض اصلی صداوسیما را باید در نسبت میان بودجه عمومی و کارکرد غیرعمومی آن جست‌وجو کرد. هزینه این سازمان را همه شهروندان می‌پردازند، اما بازنمایی اجتماعی و سیاسی آن، همه شهروندان را دربرنمی‌گیرد. جامعه ایران، جامعه‌ای متکثر از نظر سبک زندگی، گرایش‌های سیاسی، برداشت‌های دینی و سلیقه‌های فرهنگی است. رسانه‌ای که خود را «ملی» می‌نامد، باید بازتاب‌دهنده این تکثر باشد، نه آنکه خود مرجع تشخیص این شود که چه کسانی «مردم» محسوب می‌شوند و کدام صداها اساساً شایسته حضور در عرصه عمومی نیستند. رسانه‌ای که بخشی از جامعه را نادیده می‌گیرد، دیر یا زود با بحران مشروعیت روبه‌رو خواهد شد؛ حتی اگر از انحصار قانونی برخوردار باشد.

همین منطق، کاهش مرجعیت خبری صداوسیما را نیز توضیح می‌دهد. اعتماد را نمی‌توان با قانون ایجاد کرد و انحصار حقوقی الزاماً به مرجعیت اجتماعی نمی‌انجامد. تجربه سال‌های اخیر این واقعیت را به‌خوبی نشان داده است. در رخدادهای دی ۱۳۹۶، آبان ۱۳۹۸ و وقایع ۱۴۰۱، بخش قابل توجهی از شهروندان برای آگاهی از تحولات، بیش از آنکه به صداوسیما مراجعه کنند، به شبکه‌های اجتماعی یا رسانه‌های دیگر روی آوردند. فارغ از داوری درباره آن منابع، اصل این جابه‌جایی حامل یک پیام روشن است: رسانه‌ای که اعتماد عمومی را از دست بدهد، انحصار نیز نمی‌تواند مرجعیتش را حفظ کند.

ساختار حکمرانی رسانه نیز بر این وضعیت افزوده است. صداوسیما، علاوه بر آنکه بزرگ‌ترین بازیگر عرصه صوت و تصویر است، نقش تنظیم‌گر و ناظر بر بسیاری از رسانه‌های رقیب را نیز بر عهده دارد. این وضعیت، نمونه‌ای روشن از تعارض منافع است. گویی در یک مسابقه فوتبال، سرمربی یکی از تیم‌ها هم‌زمان رئیس کمیته داوران، مسئول تعیین زمین مسابقه و ناظر بر عملکرد سایر تیم‌ها نیز باشد. حتی اگر همه تصمیم‌ها منصفانه اتخاذ شوند، نفس چنین ساختاری اعتماد به بی‌طرفی را از میان می‌برد.

از این منظر، بحران صداوسیما نه بحران برنامه‌سازی است و نه صرفاً بحران مخاطب؛ بحران پاسخگویی است. پاسخگویی نیز مفهومی انتزاعی نیست، بلکه با پرسش‌های مشخص معنا پیدا می‌کند: چرا نهادی که با کاهش محسوس اعتماد عمومی روبه‌روست، همان الگوی سیاست‌گذاری را ادامه می‌دهد؟ معیار حذف یا دعوت از مجریان و کارشناسان چیست؟ چه نهادی آثار اجتماعی سیاست‌های محتوایی را ارزیابی می‌کند؟ کاهش مستمر مخاطبان چه تأثیری بر نحوه تخصیص بودجه و بازنگری در سیاست‌های رسانه‌ای داشته است؟ و مهم‌تر از همه، شهروندانی که هزینه این سازمان را می‌پردازند، از چه مسیر نهادی می‌توانند بر عملکرد آن اثر بگذارند؟

در نظام‌های پاسخگو، این پرسش‌ها صرفاً جنبه انتقادی ندارند، بلکه بخشی از سازوکار اصلاح‌اند. اما هنگامی که امکان پرسشگری نهادی وجود نداشته باشد، تغییر مدیران، اصلاح جدول پخش یا افزایش بودجه، بیش از آنکه راه‌حل باشند، جابه‌جایی صورت مسئله اند. از همین رو، اصلاح صداوسیما پیش از آنکه به مدیران یا برنامه‌ها مربوط باشد، به قواعد حکمرانی مربوط است. این اصلاح دست‌کم بر سه پایه استوار است: پایان دادن به انحصار رسانه‌ای، تضمین استقلال حرفه‌ای متناسب با تکثر واقعی جامعه و استقرار سازوکارهای مؤثر پاسخگویی. بدون این سه مؤلفه، نه سرمایه اجتماعی بازخواهد گشت و نه اعتماد عمومی احیا خواهد شد؛ زیرا مسئله اصلی صداوسیما، پیش از آنکه مسئله رسانه باشد، مسئله حکمرانی است.

مریم زارعیان
نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب